Guide til 5G mobilt bredbånd

12. december 2020

Som de fleste tele interesserede nok har set eller hørt om, så er 5G endelig kommet til Danmark. Selve teknologien har været afprøvet her i landet i en rum tid efterhånden, men er for alvor begyndt at blive bredt ud fra slutningen af 2020.

Til en start vil 5G dækningen være koncentreret omkring de større danske byer, og områder med større befolkningstæthed. På sigt vil 5G dog uundgåeligt også komme til udkants Danmark, og til de mere menneske tomme områder i landet. For nu er det dog til stadighed ikke særlig udbredt, men med tiden vil 5G være allemandseje, eller i hvert fald tilgængeligt for alle danskere.

Hvad er 5G?

Man skal se på 5G som en ekstrem hurtig udgave af internettet, altså en forbindelse hvor hastigheden når du surfer og streamer er meget bedre end på det internet du hidtil har benyttet dig af.

Tager vi udgangspunkt i de gamle modems, kan man se på dem som en vej med kun en kørebane, hvor der kun er plads til en lille smule trafik. Med tiden som internettet blev bedre og vi fik både 3- og 4G, blev vejnettet udvidet, og der kom plads til mere trafik (større hastighed på internettet).

Med 5G tager hastigheden på internettet endnu et spring frem, og 5G kan i sammenligningen ovenover bedst betegnes som en stor motorvej, hvor der er plads til ekstra meget trafik og hvor hastigheden er meget hurtigere.

5G internettet er altså fremtiden for alle internet brugere, da man med 5G er sikret en endnu hurtigere forbindelse, som gør en i stand til at surfe og streame på internettet i en grad som endnu ikke har været mulig.

Hvor hurtigt er 5G?

Hvor hurtigt er 5G så egentlig i forhold til 4G som dækker næsten hele Danmark? Hvis du er på 4G har du højst sandsynlig en forbindelse som er højest omkring 100 mbit, som for 4G er en hurtig forbindelse, og en forbindelse du langt fra finder alle steder i landet.

Med 5G får du potentielt en forbindelse op til 1000 mbit, hvilket gør 5G 10 gange så hurtigt som 4G. Dette giver dig en meget bedre brugeroplevelse når du downloader, eller bare surfer rundt på internettet.

Man skal dog ikke forvente de ultra hurtige 5G forbindelser fra starten af, da udbredelsen af 5G i Danmark stadig er på det tidlige stadie.

5G til mobilt bredbånd

Mange danskere har i dag et mobilt bredbånd som de benytter i hjemmet, i sommerhuset, camping eller når de er på farten i forbindelse med arbejde og længere pendlerrejser. Her er mobilt bredbånd nemlig smart, da mobilt bredbånd som navnet antyder er mobilt, hvilket vil sige du kan tage det med dig hvorhen du vil, så længe udbyderen tilbyder dækning i dit område.

Det er muligt at få de nye 5G forbindelser til dit mobilt bredbånd, så du er sikret maksimal hastighed når du er på farten, ligesom du vil have en langt bedre dækning, som gør at du sjældent vil opleve problemer med eksempelvis streams, som nogle måske kender det fra de internetforbindelser vi bruger i dag.

Et mobilt bredbånd koster nogenlunde det samme som en almindelig bredbånd forbindelse, så valget afhænger mestendels af dit behov. Har du behov for at kunne tage dit internet med dig, så er mobilt bredbånd for dig.

Kunne du tænke dig at se mulighederne for at få en 5G forbindelse på dit mobilt bredbånd, kan det anbefales at man foretager en sammenligning af mobilt bredbånd, for på den måde at finde frem til de bedste forbindelser og priser på markedet.

En ting du skal være opmærksom på når du vælger mobilt bredbånd, er hvor mange GB du får med i dit abonnement. Her er det en god ide at undersøge hvor stort dit forbrug er, så du ud fra det kan vælge det rette mobilt bredbånd.

Skal du bruge dit mobilt bredbånd fast, eksempelvis når du også er i hjemmet, anbefales det at man vælger en pakke der indeholder minimum 100GB data. Er man en større familie skal man dog nok op og have ubegrænset eller 1000GB data, så du på den måde undgår at løbe tør for data halvvejs gennem måneden, fordi alle i husholdningen skal streame hver deres stream.

Man kan også med fordel tjekke de enkelte udbyderes dækningskort, så man er sikret at det mobilt bredbånd man vælger har dækning der hvor man benytter det. Det ville nemlig være surt at bestille et internet med en bestemt dækning, for at finde ud af at der ikke tilbydes den samme hurtige dækning i det område hvor du benytter dig af dit mobilt bredbånd.